Vitamin D

Vitamin D (kolekalsiferol) er et fettløselig vitamin. En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Tilstrekkelig med vitamin D helt fra barndommen av har betydning for å kunne unngå beinskjørhet i eldre år. Vitamin D bidrar også til immunforsvarets normale funksjon. Kroppen lager selv vitamin D når man er ute i sola. Vitamin D finnes i fet fisk, fiskerogn og lever.
Anbefalt dagsdosering vitamin D
Hvor mye som bør anbefales gjennom tilskudd har vært gjenstand for betydelig diskusjon i vitenskapelig litteratur og en rekke forskere anbefaler til dels høye inntak.
Vitamin D anbefalingene for de som bor i Norge er:
- 10 µg per dag for voksne
- 20 µg/dag for eldre over 75 år
Tilskuddet bør tas hele året dersom man får minimalt sollys om sommeren.
Hvem bør ta vitamin D tilskudd?
Befolkningsgrupper som har lav tilførsel av vitamin D ved at de har lavt inntak av fet fisk (makrell, laks, ørret, kveite eller sild) og berikede matvarer, og/eller får lite sollys, anbefales å ta tilskudd med vitamin D.
Hva er maksgrensen for vitamin D per dag?
Det er ikke vist noen ytterligere helsegevinst å ta tilskudd med doser som langt overstiger anbefalt daglig inntak. Siden vitamin D er et fettløselig vitamin, og kan ikke skilles ut i urinen, bør man derfor ikke ta store doser vitamin D. Dette da det vil hope seg opp i kroppen. Det er
flere rapporter om hyperkalsemi og helseskade ved bruk av høydosetilskudd, og enkelte randomiserte studier har rapportert bivirkninger ved
høye doser.
De gjeldende europeiske øvre grenseverdier for inntak er:
- 100 µg/dag for voksne (inkludert gravide og ammende) og barn 11-17 år
- 50 µg/dag for barn 1-10 år
- 35 µg/dag for spedbarn 6-12 måneder
- 25 µg/dag for spedbarn opp til 6 måneders alder
Hva er anbefalt vitamin D mengde i kroppen?
Vitamin D-nivåer under 30 nmol/l er forbundet med risiko for negative effekter på skjeletthelse, inkludert rakitt, mens nivåer på 50 nmol/l synes å dekke behovet for minst 97,5 % av befolkningen.