Gurkemeie er en flerårig urt i ingefærfamilien og utvinnes fra plantens røtter. Det er en hovedingrediens i curry. Det aktive virkestoffet i gurkemeie er curcumin som er en polyfenol (andre polyfenoler er de som finnes i oliven og i rødvin) og som har svært sterk antioksidant effekt. Det er angitt at gurkemeie inneholder 3-5% curcumin, et stoff som lenge har vært ansett å ha helende effekt.

Gurkemeie
Gurkemeie

Helseeffekter ved inntak av gurkemeie

Gjennom lange tradisjoner har gurkemeie blitt brukt som naturmedisin og har grunnet sine antatte helsefremmende effekter blitt omtalt som «naturens kortison».

Det er på dette stadiet ingen godkjente helsepåstander fra EUs mattrygghetsorgan (EFSA) knyttet til gurkemeie. Det er av den grunn ikke lov å hevde at gurkemeie for eksempel har betennelsesdempende effekter.

Bio-tilgjengeligheten er begrenset i krydderform, men det er hevdet at opptaket i tarmen kan økes drastisk ved å innta hvit eller svart pepper samtidig. Normale krydderdoser av pepper ser ut til å være tilstrekkelig for å få denne effekten.

Dosering av gurkemeie

Ordinært inntak av pulverisert gurkemeie er angitt å være 1.5-6 gram pr dag, mens terapeutiske doser er 15 gram (en spiseskje). Ved å anvende ekstrakt av gurkemeie som inneholder opp mot 95% curcumin unngår en det store inntaket av vanlig gurkemeie i pulverform.

Bivirkninger av gurkemeie

Gurkemeie er generelt ansett som trygt av US Food and Drug Administration (FDA). Bivirkninger er hevdet å være først og fremst mageplager (kvalme og diarre) og ømme muskler ved leverbivirkninger.

Det er også kjent at gurkemeie gir økt risiko for blødninger og spesielt i kombinasjon med blodfortynnende legemidler som har effekt på blodplater (f.eks aspirin, plavix, ticgrelor etc).

Kilder:

Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food,Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications.

Andre ingredienser i våre produkter