Olivita inneholder kaldpresset olivenolje

Olivenolje utgjør en svært viktig andel av Middelhavsdietten, og det er mye som tyder på at den helsebeskyttende effekten av Middelhavsdietten i stor grad skyldes det store innholdet av kaldpresset olivenolje. Kaldpresset (extra virgin) olivenolje er en ren fruktsaft presset fra oliven.

Olivenolje er veldig bra for helsen

Studier av befolkningsgrupper, så vel som laboratoriestudier, har gitt holdepunkt for at inntak av kaldpresset olivenolje gir gunstig effekt for helsen.

Dette skyldes ikke bare det høye nivået av enumettede fettsyrer, men ikke minst at olivenoljer er rik på antioksidanter som eksempelvis fenolforbindelser.

Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoffer i blodet mot oksidativt stress. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 20 g olivenolje eller 1 dagsdose Olivita.

Olivenolje har en høy andel av umettet fett. Dette er det fettet som omtales som “det sunne fettet”. 

Olivenolje inneholder store mengder antioksidanter

Olivenolje har 4 ulike standarder

  • Extra virgin olivenolje er 100 % ren fruktsaft og kommer fra første olivenpressing. Den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen mindre olivensmak og mer smak av olje. Oljen blir derfor ansett for å ha overlegen smak. Hvis den har en ekstra peppersmak på slutten (bak i halsen) betyr det bare at den er svært rik på de verdifulle antioksidantene som gir positive helseeffekter. «Extra virgin» er en beskyttet tittel. Den kan kun gis til oljer som er kaldpresset og i tillegg har vært gjennom strenge kvalitetstester.
  • Virgin olivenolje er fremstilt ved annengangspressing eller varmebehandlet. Oljen anses for å ha god smak.
  • Ren olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og én av de to typene jomfruolje.  Raffinert olivenolje er olje som har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker og syreinnholdet. Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje.
  • Olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og virgin olivenolje. Den har ofte mangel på sterk smak og aroma.

Det beste tipset når det gjelder å velge den sunneste olivenoljen er å gå for kaldpresset extra virgin olivenolje, da en ønsker å beholde høyest mulig innhold av polyfenoler. Raffinering fører til fjerning av helsefremmende antioksidanter. Olivenoljen som brukes i Olivita er extra virgin, inneholder ikke miljøgifter, og trenger derfor ikke en etterfølgende raffinering, som er helt nødvendig for feks. marine oljer.

Kvaliteten på olivenolje varierer

Dessverre er mye av de kaldpressede (extra virgin) olivenoljene som selges av lite tilfredsstillende kvalitet. Oljene kan være presset på oliven av dårlig kvalitet og være iblandet andre komponenter for justering av lukt, smak og syrenivå. Mye av helseeffektene i form av vitaminer og antioksidanter kan derfor være tapt.

Kvaliteten og smaken til kaldpressede «jomfruelige» olivenoljer varierer mye og bestemmes også i stor grad av faktorer som:

  • Jordsmonn
  • Graden av modning av oliven
  • Lagring før- og etterpressing.

Olivenoljer er rik på polyfenoler

Globalt er innholdet av polyfenoler i olivenoljer fra 200 til 1000 mg/kg avhengig av dyrkning og kultivering. Noen av de viktigste av disse er hydroksytyrosol  (HT) og tyrosol. Oleocanthal er en av de mest interessante polyfenoler i olivenolje som er årsaken til den litt bitre følelsen i halsen ved inntak av Olivita.

Olivenoljene som brukes i Olivita kommer fra en av Spanias største olivenoljeprodusenter og er nøye utvalgt ut fra spesifiserte krav og kvalitetsparametre i forhold til innhold av polyfenoler. Olivenoljen er definert som en intens variant. Intens olivenolje er betegnelsen på olivenoljene som produseres av grønn olivenfrukt som er på et tidlig stadie i modningsfasen. Disse olivenoljene har et høyt innhold av polyfenoler (antioksidanter). Intens olivenolje er urtepreget, har høyt innhold av bitterhet og pikant smak.

Om du kjenner at det brenner eller stikker i halsen når den svelges er dette et godt tegn som forteller deg at oljen er full av antioksidanter.

-Bjarne Østerud-

For å sikre en høy bestanddel av antioksidanten hydroksytorsol i Olivita er det også tilsatt ekstrakt fra olivenblader.

Produksjon av olivenolje

Oljen lages fra frukten til oliventrær. Mer enn 95 % av verdens produksjon av all olivenolje kommer fra Middelhavslandene.

Olivenoljer har varierende farge fra grønn til gyllen gul. Fargestoffene er i olivenfruktens substanser. Således gir den grønne klorofyll opphav til grønne olivenoljer mens gyllen gul kommer av den gule karoten.

I likhet med andre frukttrær blomstrer oliventrærne om våren hvorpå det etter hvert dannes en knopp som utvikler seg til en moden steinfrukt, delvis i vinterhalvåret mellom oktober og januar. Olivenfruktene blir så håndplukket eller ved risting av trær ved økt modningsgrad. Ca. 25-30 % av oljen utvinnes helt uten bruk av kjemiske løsningsmidler.

Andre ingredienser i våre produkter