Vitamin D får man ved eksponering av kroppen for sollys eller gjennom maten en spiser.

Om sommeren dekkes behovet vårt hvis ansiktet og armene er eksponert for sol i 10 minutter 2-3 dager i uken.

I vinterhalvåret (fra september til april) er ikke sola i Norge sterk nok, derfor er vi avhengige av å få i oss nok fra kosten eller alternativt gjennom tilskudd. 

Vitamin D finnes ikke i mange typer mat.

Les også: Hvem trenger vitamin D

Gode kilder til D vitamin

  • Fet fisk
  • Rogn
  • Fiskelever
  • Egg

I tillegg er margarin og ekstra lettmelk tilsatt vitamin D og derfor gode kilder til vitamin D.

Les også: Hva er anbefalt dagsdose vitamin D

Eksempel på innhold i matvarer

Ved å spise laks til middag eller markrell i tomat til frokost og lunch vil du dekke dagsbehovet.

Matvarer som gir følgende mengde per 100 gram:

  • Rå torskelever: 89 µg!
  • Rognleverpostei 39 µg
  • Laks inneholder ca. 10-12 µg
  • Sild inneholder ca. 10-15 µg
  • Makrell inneholder ca. 5 µg
  • Makrell i tomat ca. 3 µg
  • Ekstra lett melk: ca. 0,4 µg. Det vil si ca. 4 µg per liter
  • Kokt torskerogn: 13 µg
  • Margarin ca. 10 µg
  • Olivita Omega-3 kosttilskudd: 20 µg

Det vil med andre ord si at dagsbehovet mer enn dekkes med en porsjon laks, sild eller makrell til middag.

Andre eksempler på måltider gjennom dagen kan være følgende:

Eksempel 1:

  • 3 glass ekstra lett melk (4,5 dl): 1,8 µg
  • 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,2 µg
  • 1 kokt egg: 2,5 µg
  • 90 g røkelaks (3 skiver): 4,2 µg

Til sammen: 9,8 µg

Eksempel 2:

  • 3 glass ekstra lett melk (4,5 dl): 1,8 µg
  • 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,2 µg
  • 1 kokt egg: 2,5 µg
  • 100 gram makrell i tomat (til ca 4 brødskiver): 5 µg

Til sammen: 10,5 µg

Eksempel 3:

En dagsdose flytende Olivita (sel- og olivenolje):  20 µg

Kilder:

Matvaretabellen

Helsedirektoratet