Hvordan få vitamin D
Vitamin D får man ved eksponering av kroppen for sollys eller gjennom maten en spiser.
Om sommeren dekkes behovet vårt hvis ansiktet og armene er eksponert for sol i 10 minutter 2-3 dager i uken.
I vinterhalvåret (fra september til april) er ikke sola i Norge sterk nok, derfor er vi avhengige av å få i oss nok fra kosten eller alternativt gjennom tilskudd.
Vitamin D finnes ikke i mange typer mat.
Les også: Hvem trenger vitamin D
Gode kilder til D vitamin
- Fet fisk
- Rogn
- Fiskelever
- Egg
I tillegg er margarin og ekstra lettmelk tilsatt vitamin D og derfor gode kilder til vitamin D.
Les også: Hva er anbefalt dagsdose vitamin D
Eksempel på innhold i matvarer
Ved å spise laks til middag eller markrell i tomat til frokost og lunch vil du dekke dagsbehovet.
Matvarer som gir følgende mengde per 100 gram:
- Rå torskelever: 89 µg!
- Rognleverpostei 39 µg
- Laks inneholder ca. 10-12 µg
- Sild inneholder ca. 10-15 µg
- Makrell inneholder ca. 5 µg
- Makrell i tomat ca. 3 µg
- Ekstra lett melk: ca. 0,4 µg. Det vil si ca. 4 µg per liter
- Kokt torskerogn: 13 µg
- Margarin ca. 10 µg
- Olivita Omega-3 kosttilskudd: 20 µg
Det vil med andre ord si at dagsbehovet mer enn dekkes med en porsjon laks, sild eller makrell til middag.
Andre eksempler på måltider gjennom dagen kan være følgende:
Eksempel 1:
- 3 glass ekstra lett melk (4,5 dl): 1,8 µg
- 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,2 µg
- 1 kokt egg: 2,5 µg
- 90 g røkelaks (3 skiver): 4,2 µg
Til sammen: 9,8 µg
Eksempel 2:
- 3 glass ekstra lett melk (4,5 dl): 1,8 µg
- 15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,2 µg
- 1 kokt egg: 2,5 µg
- 100 gram makrell i tomat (til ca 4 brødskiver): 5 µg
Til sammen: 10,5 µg
Eksempel 3:
En dagsdose flytende Olivita (sel- og olivenolje): 20 µg
Kilder: