Alle trenger vitamin D. Vitamin D må tilføres kroppen enten i form av mat, kosttilskudd eller ved sollys.

I følge norske helsemyndigheter er det imidlertid 4 grupper som bør være spesielt oppmerksomme på om de får i seg nok vitamin D.

1. De som er lite utendørs

Den viktigste kilden til vitamin D er sollys.

Huden vår lager vitamin D når den er eksponert for tilstrekkelig sterke UV-stråler.

Om sommeren dekkes behovet vårt hvis ansiktet og armene er eksponert for sol i 10 minutter 2-3 dager i uken.

I vinterhalvåret (fra september til april) er ikke sola i Norge sterk nok, så da er vi avhengige av å få i oss nok fra kosten. 

Les også: Hvordan få vitamin D

2. Personer med lavt inntak av matvarer med vitamin D

Eksempelvis personer som ikke spiser nok fisk (fet fisk i form av makrell, ørret, laks eller sild).

Tall fra de landsdekkende kostholdsundersøkelsene viser at gjennomsnittlig daglig inntak av vitamin D fra kosten er 5,8 µg per dag blant voksne.

Anbefalinger fra norske helsemyndigheter er 10-20 µg avhengig av alder.

Les også: Hvor mye vitamin D trenger vi hver dag?

3. De som ikke klarer å produsere tilstrekkelig vitamin D i solen

  • Eldre (huden lager mindre vitamin D ved økende alder)
  • Spedbarn
  • Barn
  • Ikke vestlige innvandrere (huden trenger mer sollys for å lage vitamin D)
  • Vegetarianere

4. De som er i risikogruppe for lavt inntak av vitamin D

  • Gravide
  • Ungdom

Dersom du mistenker at du har mangel på vitamin D bør du kontakte legen din.

En enkel blodprøve kan avdekke om du behøver tilskudd med vitamin D eller ikke.

Hva bidrar vitamin D til?

Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon og bidrar til å opprettholde normale knokler.

Kilde: Helsedirektoratet

For de som trenger vitamin D er laks en god kilde.