Hvorfor trenger kroppen omega-3?
Kroppen vår er avhengig av omega-3 som er livsnødvendige fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv.
Omega-3-fettsyrene DHA og EPA har dokumentert helseeffekt
Hjertet
Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
Hjernen
Omega 3-fettsyren DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon med et daglig inntak av 250 milligram DHA.
Synet
DHA bidrar til å opprettholde normalt syn. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.
Omega-3 fettsyrer er sunt fett
Omega-3 fettsyrer tilhører gruppen flerumettede fettsyrer, og omtales som sunt fett.
Fettet har flere viktige funksjoner i kroppen herunder:
Transport av fettløselige vitaminer
Beskyttelse av indre organer
Funksjon som energilager
I tillegg inngår fett i alle membraner og cellestrukturer i kroppen
Anbefalt inntak av omega-3 fettsyrer
Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken.
Offisielle norske minimumsanbefalinger av omega-3-fettsyrer er ca. 1 000 mg marine fiskeoljer pr. dag.
Eksempelvis inneholder 100 g stekt oppdrettslaks 4 340 mg omega-3 fettsyrer. Da vil det holde med 25 g laks daglig eller kosttilskudd med 1 000 mg marine oljer.
Sammenlignet gir 100 g torskefilet stekt i panne bare 350 mg omega-3.
Det kan være vanskelig for mange av oss å få til dette, og derfor kan vi ta omega-3 tilskudd, for å sørge for at vi får i oss nok av omega-3 fettsyrene.
Lurer du på hva andre marine arter gir av omega-3 per 100 g kan du sjekke det ut på Matvaretabellen.
Hvordan du får effekt av omega-3 kosttilskudd kan du lese mer om her eller hva som gir best effekt av flytende olje eller kapsler.