Hvorfor trenger kroppen omega-3? - Olivita
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	




























































































		
	
		

		

			
	







		
		

	
		


	





	

	

Kroppen vår er avhengig av omega-3 som er livsnødvendige fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv.

Omega-3-fettsyrene DHA og EPA har dokumentert helseeffekt

Hjertet

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Hjernen

Omega 3-fettsyren DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon med et daglig inntak av 250 milligram DHA.

Synet

DHA bidrar til å opprettholde normalt syn. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.

Omega-3 fettsyrer er sunt fett

Omega-3 fettsyrer tilhører gruppen flerumettede fettsyrer, og omtales som sunt fett. 

Fettet har flere viktige funksjoner i kroppen herunder:

Transport av fettløselige vitaminer

Beskyttelse av indre organer

Funksjon som energilager

I tillegg inngår fett i alle membraner og cellestrukturer i kroppen

Anbefalt inntak av omega-3 fettsyrer

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken.

Offisielle norske minimumsanbefalinger av omega-3-fettsyrer er ca. 1 000 mg marine fiskeoljer pr. dag.

Eksempelvis inneholder 100 g stekt oppdrettslaks 4 340 mg omega-3 fettsyrer. Da vil det holde med 25 g laks daglig eller kosttilskudd med 1 000 mg marine oljer.

Sammenlignet gir 100 g torskefilet stekt i panne bare 350 mg omega-3.  

Det kan være vanskelig for mange av oss å få til dette, og derfor kan vi ta omega-3 tilskudd, for å sørge for at vi får i oss nok av omega-3 fettsyrene.

Lurer du på hva andre marine arter gir av omega-3 per 100 g kan du sjekke det ut på Matvaretabellen.

Hvordan du får effekt av omega-3 kosttilskudd kan du lese mer om her eller hva som gir best effekt av flytende olje eller kapsler.