Hvorfor trenger man omega-3?

Hovedårsakene til at omega-3 kosttilskudd ikke har noen effekt

Professor emeritus i biokjemi og forsker på marine oljer, Bjarne Østerud, mener det er to hovedårsaker til at mange omega-3 kosttilskudd ikke har den ønskede effekten:

1) For lave dagsdoser omega-3

Dagsdosene av omega-3 fettsyrene er satt for lavt, ofte bare 250 mg per dag. Man bør ha minimum 1 000 mg per dag.

Omega-3 fettsyrer alene er ikke godt nok

Allerede på 1990 tallet hevdet Østerud og kollega Edel O. Elvevoll at omega-3 fettsyrer alene er ikke nok til å få positive helseeffekter. Omega-3 fettsyrene måtte være beskyttet av antioksidanter.

Kunnskapen var basert på kliniske studier på inntak av kaldpresset og raffinert hvalolje.

Studiene viste at de marine oljene mistet de gunstige helseeffektene når de ble raffinerte.

Årsaken var at de naturlige antioksidantene også ble fjernet i renselsesprosessen. De antok da at ved å kombinere de marine oljene med kaldpresset olivenolje klarte man å beskytte omega-3 fettsyrene fra å bli oksidert (harskne) inne i kroppen.

2) For lite eller mangel av antioksidanter

Mangel på naturlige antioksidanter i kostholdet og/eller omega 3 kosttilskuddene til å hindre oksidasjon av de flerumettede omega-3 fettsyrene når de kommer inn i kroppen. Oksidasjon og oksidativt stress** kan igjen føre til økt åreforkalkning i arteriene. Derved får man ikke forventet positiv effekt av omega-3 fettsyrene, noe som tallrike rapporter bekrefter.

Oksidasjon og oksidativt stress
**Deler du en frukt i to og lar den ligge på kjøkkenbenken, vil det etter hvert bli brunt. Dette skjer med cellene i kroppen vår, og er kjent som oksidasjon. Antioksidanter motvirker nemlig oksidasjon ved blant annet å la seg selv oksidere, for å beskytte andre molekyler. Kroppen vår klarer å produsere noen antioksidanter selv, mens andre må tilføres gjennom kostholdet. Oksidativt stress betyr at det råder en kjemisk ubalanse i kroppen, mellom skadelige former for oksygen, først og fremst frie oksygenradikale og beskyttende antioksidanter. Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoffer i blodet mot oksidativt stress. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 20 g olivenolje eller en dagsdose Olivita.

Antioksidanter er sentrale i å bevare omega-3 fettsyrenes helsebringende egenskaper

Uten tvil er de naturlige antioksidantene svært viktige for helseeffektene av omega-3 fettsyrene, noe Østerud med medarbeidere også fikk bekreftet i en studie publisert i mai 2018.

Studien viste at kaldpresset hvalolje reduserte dannelsen av oksidert LDL-kolesterol og åreforkalkning sammenlignet med maisolje.

Hvalolje og fiskeolje (tran) som var raffinert og dermed uten naturlige antioksidanter ga derimot ikke signifikante reduksjoner av verken oksidert LDL-kolesterol eller åreforkalkning.

Oppsummering

  1. Dagsdosen med omega-3 må være tilstrekkelig. Minimum 1.000 mg er å anbefale.
  2. Omega-3 fettsyrene må være beskyttet av antioksidanter.

Bruk derfor omega-3 kosttilskudd, som feks. Olivita, som inneholder rikelig med antioksidanter. Antioksidantene kan eksempelvis være i form av kaldpressede olivenoljer eller olivenbladekstrakter som er rike på naturlige antioksidanter.

*Den ene studien ble publisert i et høyt rangert tidsskrift (JAMA Cardiology) i februar i 2018 og senest omtalt i Dagbladet 8.1.2019. Den andre studien ble publisert av Abdelhamid, Hooper mfl: Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, juli 2018, doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3