Laks er en god kilde til vitamin D
Fete fiskeslag som laks, ørret, makrell og sild er veldig gode kilder til vitamin D og omega-3.

Omega-3 fettsyrer er essensielle fettsyrer som kroppen ikke lager selv. Omega-3 må man derfor få tilført gjennom kosttilskudd eller aller helst kosten. Gode naturlig kilder til omega-3 er fet fisk som:

  • Laks
  • Ørret
  • Sardiner
  • Makrell
  • Ansjos
  • Sild

Om du derimot ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefales et daglig tilskudd av omega-3 fra marine oljekilder og ikke planteoljer da disse inneholder kortkjedete omega-3 fettsyrer som har svært liten biologisk aktivitet.

Mange er opptatt av å finne seg det omega-3 kosttilskuddet som gir høyest dose omega-3 med minst mulig inntak/volum. Det finnes svært mange omega-3 kosttilskudd med olje som inneholder mye omega-3. Mange lurer derfor på hvilken olje som inneholder mest omega-3 og hva man bør velge.

Dette bør du vite om olje som inneholder mye omega-3

Omega-3 kosttilskudd som inneholder mye omega-3 fettsyrer er høyst sannsynlig oppkonsentrert, slik at de i noen tilfelle bare består av opptil 90 % rene omega-3 fettsyrer. Dette vil si at de ofte mangler antioksidanter som er så viktige fra naturens side.

Olje med mest konsentrert omega-3 har ikke nødvendigvis helsemessige effekter

I kliniske studier på friske mennesker på slutten av 1980-tallet fant forskere positive effekter relatert til hjerte- og karsykdom på inntak av torskeleverolje (tran), men dårligere effekter med omega-3 fettsyre konsentrat (85 % rene).

Konsentrater inneholder nesten ikke naturlige antioksidanter

Årsaken til dette er at mange omega-3 produkter mangler antioksidanter. For å fjerne smak og ikke minst miljøgifter må de marine oljene raffineres før de kan selges til humant konsum.

Dette vil si de går igjennom en prosess som innebærer oppvarming av oljene til høy temperatur (opp mot 200 grader) og en serie av renselsestrinn. Rensingen av marine oljer fjerner ikke bare smak og miljøgifter. Rensingen reduserer også innholdet av helsebringende antioksidanter, pigmenter og vitaminer som finnes i den marine oljen fra naturens side.

Studier viste at raffinering av kaldpresset hvalolje førte til at mesteparten av dens helsebringende effekter forsvant.

Omega-3 fettsyrer alene har liten helseeffekt

Dette var grunnen til at forskere på 90-tallet konkluderte med at omega-3 fettsyrer alene har liten helsemessig effekt og trenger antioksidanter for at de skal ha positive helsebringende effekter.

Dette er en av grunnene til at omega-3 kosttilskuddet Olivita består av antioksidanter fra kaldpresset olivenolje og olivenbladekstrakt i tillegg til selolje.

Omega-3 fettsyrene bør være beskyttet av naturlige antioksidanter

Antioksidantene bidrar til å gjenskape den raffinerte seloljens naturlige helsefremmende egenskaper, samtidig som omega-3 fettsyrene ikke oksideres når de kommer inn i fordøyelsessystemet. Det er videre anerkjent at olivenolje polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoffer i blodet mot oksidativt stress og at den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 20 g olivenolje eller en dagsdose flytende Olivita.

Les også