Beriktigelse; Allmennlege Hans Olav Holtermann Eriksen har ikke mottatt honorar eller noen form for ytelse for sitt bidrag i denne artikkelen.

Det er 33 år siden Bjarne Østerud startet forskningen på omega-3-fettsyrer og dets virkning på hjerte- og karsykdommer. Resultatet ble det patenterte omega-3 kosttilskuddet kalt Olivita som betyr «Livets olje”.

Allmennlege Hans Olav Holtermann Eriksen anbefaler Olivita til sine pasienter
Allmennlege Hans Olav Holtermann Eriksen

Olivita inneholder omega-3 fra selolje, kaldpresset olivenolje som er rik på potente antioksidanter og vitamin D. Studier og tilbakemeldinger viser at kombinasjonen av selolje og kaldpresset olivenolje motvirker leddplager, betennelsestilstander, er bra for kolesterolet og har god effekt på hjertets normale funksjon.

Er det derimot et kosttilskudd som er bra nok til å få en anbefaling av legen?

Hans-Olav Holtermann Eriksen er spesialist i allmennmedisin og leder av et team på 10 leger i Balsfjord kommune utenfor Tromsø.

Han har siden våren 2019 tipset pasienter med ugunstig kolesterolprofil, leddplager eller diffuse smerteplager om å teste Olivita, for å se om det gir resultater liknende de fra forskningsstudiene om kosttilskuddet.

Her kan han melde at pasientene er fornøyde.

Ingen quick fix

– De kommer tilbake og beskriver at Olivita virker, men at det krever noen måneders bruk: det er ingen quick fix, sier Eriksen.

Omega-3 fra selolje

Et av virkemidlene i Olivita er seloljen.

Holtermann snakker varmt om effektene av omega-3 fra selolje.

– Selolje er er utvunnet fra spekket på selen, og inneholder blant annet rike mengder av omega-3-fettsyren DPA.

– DPA er en omega-3 fettsyre som har vist seg å være viktig innenfor forebygging av hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.

Forbyggende mot autoimmune sykdommer

– Selolje kan brukes forebyggende mot autoimmune sykdommer – det vil si lidelser der kroppen selv er «irritert» dvs. betent og tenker at noe er galt, og angriper huden eller leddene.

– Det virker som at profilen til seloljen gjør noe med autoimmune sykdommer og demper den angripende prosessen, forklarer han.

Olivenolje for økt livskvalitet

– Jeg har selv jobbet som lege i Spania fra og til i to år.

– Ved Middelhavet konsumerer de mer alkohol, røyker betydelig mer og har ugunstige tilnærminger til kosthold i forhold til norske forhold. Paradoksalt nok viser det seg statistisk at spanjoler lever lengre enn nordmenn. Årsaken er Middelhavskosten, bestående av mye fisk, grønnsaker og olivenolje, forteller Eriksen.

– Dette er blant annet linket til bedre metabolsk helse. Olivenoljen kan ta mye av æren for dette. Med stoffene oleocanthal og oleacein kan olivenolje bidra til å forebygge kroniske betennelsestilstander og øke inntaket av antioksidanter.

Støttet av forskning

– Det er gjort mange studier på olivenoljes helseeffekter. En forskningsrapport fra 2013 viste at personer som inntok olivenolje, 2 spiseskjeer om dagen, reduserte faren for hjerte- og karsykdom med 30%!

– Olivita har en veldig fin profilsammensetning med  omega-3 fra selolje sammen med antioksidanter fra kaldpresset olivenolje – det er jo perfekt forklarer Eriksen.

Olivita er spesielt bra for kalde nordmenn

– Ut fra de solide resultatene Olivita kan vise til og det faktum at produktet er patentert, vil jeg si det er en type helsekost som folk generelt burde prioritere å innta daglig, innleder allmennlegen.

– Det vil alltid være vanskelig å måle effekt av behandling på diffuse smerter, tretthet eller mørketidsdepresjon.

– At Olivita derimot har betydning for den generelle velværen eller den generelle allmenntilstanden til folk under mørketiden, det tror jeg gjerne, sier Eriksen.

Har Olivita en faktisk effekt?

– Selve Olivita, altså å blande kaldpresset olivenolje med selolje eller sagt med andre ord antioksidanter blandet med omega-3, er i seg selv unikt og kanskje derfor også Olivita er patentert.

– Det burde være interessant for folket flest å bruke Olivita, både som forebygging for hjerte- og karsykdom og for en bedre hverdag.

Anbefaler Olivita til sine pasienter

– Det er et solid produkt, som jeg har fått øynene opp for, og blir å introdusere mer og mer for pasienter som et alternativ, forteller Eriksen.

Forebyggende effekt

For det er nettopp «forebygging» som er nøkkelordet her. Både selolje og olivenolje har beviste forebyggende effekter på hjerte- og karsykdommer, samt leddplager.

Olivita er et kosttilskudd som virker forebyggende på disse plagene, både i professor Østeruds forskning og fra allmennlege Holtermanns pasienter.

– Vi vet at den norske befolkningen bruker enorme mengder penger på kosttilskudd. Når de først bruker disse pengene, så ville det vært gunstig at de ble brukt på kvalitetsikrede patenterte produkter som Olivita. Et produkt som faktisk kan vise til gode resultater.

– Og personlig så synes jeg også smaken har betydning: den er god og gjør det enklere å ta i hverdagen enn vanlig tran, avslutter Hans-Olav Holtermann Eriksen.

Beriktigelse: Holtermann Eriksen har vært undervist av en av forskerne bak produktet Olivita, professor emeritus Bjarne Østerud, ved Universitetet i Tromsø på 1990-tallet. Østerud har bla. fått Kongens Fortjenestemedalje i gull for sitt mangeårige forsker- og undervisningsarbeid.  Det er av respekt for Østeruds forskning og kjennskap til forskningen på Olivita at Holtermann Eriksen ønsker å bidra til økt kunnskap omkring Olivita som produkt.